zondag 23 juni 2013

De Grote Kerk, Monnickendam, Cultuur

Ik ben samen met Sylvan, Koen en Tim naar de Grote Kerk (ookwel de Sint-Nicolaaskerk genoemd) van Monnickendam geweest.  Normaal gesproken is de kerk alleen open voor publiek in de zomer maar omdat het een schoolproject was mochten we toch naar binnen om even rond te kijken.
We schrijven dit verslag met z'n allen, en we hebben het gedaan d.m.v. het CKV boek op bladzijde 127, de kunstwijzer van Erfgoed.

I en III: Vorm en Context samen.
Van buiten ziet de kerk er redelijk indrukwekkend uit, hij steekt ver boven de boomtoppen en huizen eromheen uit en is van veraf te zien. De meeste kerken staan centraal in een stad, maar in dit geval staat de Grote Kerk juist aan de rand, bij de brug die toegang geeft tot de stad.
Vanbinnen is de kerk erg licht. Dit komt door de vele enorme ramen die de kerk heeft, en ook door de wit-achtige kleur van de stenen aan de binnenkant.  Het is een erg grote kerk, en er staan enorm veel stoelen in.
 De bouw van de kerk heeft meer dan 250 jaar geduurd, verdeeld over zes fasen.  Rond 1400 was het eerste kerkje klaar.  Elke 50 jaar (ongeveer) later werd een volgend deel van de kerk afgemaakt.
 In 1644 was de laatste zuidwesthoek klaar, daarmee was de kerk compleet bij 70 meter lang, 33 meter breed en 20 meter hoog.  De kerk is in een gotische stijl, terwijl de kerk ook tijdens de renaissance werd gebouwd. De kerk is een driehallenkerk met 24 pilaren om het dak te ondersteunen.
De toren werd ook gemaakt in drie fasen, en afgemaakt in 1641.
Het plafond is gemaakt van eikenhout. De doopvont is gemaakt uit een groot stuk zandsteen.
Het koorhek is eveneens van eikenhout. De muren zijn gemaakt van simpele bakstenen en van binnen beschilderd en bewapend.
Tijdens de beeldenstorm is monnickendam gespaard gebleven, maar de kerk is alsnog vaak veranderd in die tijd. Bijvoorbeeld de protestanten die de inrichting veranderden door de beelden en altaren te verwijderen en een preekstoel in het midden van de kerk te plaatsen.
De kerk voelt heel oud aan, als je er langs komt of er in bent is er een echte 'aura'.  Je voelt dat je in een oude kerk bent en het is redelijk indrukwekkend.  Ook het geluid is er zeer goed, en er worden veel concerten van bijvoorbeeld Bach in gegeven.

II: Inhoud en functie
Wat is de functie. Hoe is het gebruikt en is dat gebruik veranderd.
 De kerk werd origineel gebruikt als een kerk, maar wordt door de jaren heen ook gebruikt als publiek gebouw.  Het wordt gebruikt voor exposities van kunst, kerkdiensten, concerten etc. De laatste expositie in de kerk was in augustus, waarin er papierknipkunst werd getoond.
Over de jaren werd het ook door verschillende stromingen in het Christendom gebruikt.

Is te achterhalen van wie het ontwerp is
Nee, dat is helaas niet zo, doordat het in meerdere fasen is gebouwd is er geen echte informatie over te vinden. Het enige wat zeker is is dat het grafmonument van Jan Nieuwenhuyzen is ontworpen door Jacques Kuijper.

Functionaliteit.
De kerk is over de jaren heen precies gebruikt waarvoor het bedoeld was en is er helemaal geschikt voor. De kerk is een grote aanwinst geweest voor de stad en omgeving.

IV: Jouw mening
  De kerk is niet heel spectaculair maar is wel het toonbeeld van Monnickendam, als je naar Monnickendam gaat is het eerste wat je ziet de kerk en het ziet er niet slecht uit.  De kerk is niet een enorme kathedraal, maar als gewone kerk is het zeker een mooie toevoeging aan het landschap.
Omdat de omgeving een beetje 'dorps' lijkt, zullen ook mensen die niet uit de regio komen de kerk ook mooi vinden.
 Van ons mag de kerk gewoon blijven staan, het neemt niets weg van het stadsbeeld maar voegt wat toe.  Er zijn feitelijk geen argumenten om de kerk te slopen.

Dit was de kunstwijzer bijna volledig gevolgd. Sommige vragen waren zo overlappend dat we deze maar hebben samen getrokken.
Hier zijn nog wat foto's van de kerk


 
foto's van de website van de kerk.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten